MAKALELERİM


Haber bülteni üyeliği



Ziyaret Bilgileri

[ Cum, 29 Mar 2024 ]
Toplam 3 ziyaret
3 benzersiz ziyaretçi

Türkiye'de Türk-İş'in 33, Hak-İş'in 11, DİSK'in 16, bağımsızların 44 olmak üzere toplam 104 işçi sendikası bulunuyor.

Bilindik 3 sendika var aslında Hak-iş, Türk-iş ve Disk. Vatandaş bu ana sendikaları bilir. Çalışan da sendika algısı önceden; SENDİKA hakkımızı alan sivil toplum kuruluşu görülür iken artık SENDİKA çalışanın hakkını değil mevcut durumu dahi koruyamayan kuruluşlar olarak görülüyor.


Sendika algısının değiştiği 12 eylül darbesinin ürünü sendika kanunları nın değişikliği için yasa tasarı çalışmaları aşağıda belirtilen şekillerde kesinleşti sayılır.


Tasarıda işkolu barajı yüzde 1, 22 olarak belirlenen işkolu sayısı da 21'e indirildi.


Sayısı 21'e indirilen işkolları ise şöyle belirlendi: "Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık", "Gıda sanayi", "Madencilik ve taş ocakları", "Petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç", "Dokuma, hazır giyim ve deri", "Ağaç ve kağıt", "İletişim", "Basın-yayın ve gazetecilik", "Banka, finans ve sigorta", "Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar", "Çimento, toprak ve cam", "Metal", "İnşaat", "Enerji","Taşımacılık", "Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı", "Liman, ardiye ve antrepoculuk", "Sağlık, sosyal hizmetler", "Konaklama ve eğlence işleri", "Savunma ve güvenlik" ile "Genel işler"


Tasarıda yüzde 3 olan işkolu barajı, alt komisyonun yaptığı değişiklik doğrultusunda yüzde 1 olarak belirlendi. Ayrıca, sendikaların yaptıracağı eğitim ve sosyal tesislerin Hazineye devredilmesi de tasarıyla kaldırılıyor.


Yüzde 10 barajının, noter şartının, toplu sözleşmelere getirilen katı uygulamaların ortadan kaldırılmasını desteklediklerini belirten Hak iş Genel Başkanı Mahmut Arslan, sigortalı sayısı artarken, sendikalı sayısının düştüğünü ifade etti. Arslan, "Bizim talebimiz sıfır barajdır. Yüzde 1 de ciddi barajdır ve bazı işkollarında bunun aşılmaması tehlikesi vardır" şeklinde konuştu.


Tasarı üzerine konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise "Bir müddet sonra kıdem tazminatı fonu ile taşeron işçilikle ilgili düzenlemeyi buraya getireceğiz. Bu da birilerini çok hoşnut etmeyecek." dedi.Ayrıca Çalışma Bakanı Faruk Çelik sözlerine şöyle devam etti; "Aidatı tüzüğe bıraktık. Sendikalar kendileri belirlesin, yasayla ne kadar aidat alacağını beyan etmemiz doğru olmaz. Binde 5 barajı... Bütün taraflar burada.

Sendikaların farklı görüşleri var; DİSK ve Hak-İş 'sıfır olsun', Türk-İş 'baraj olsun' dedi. Bunu Bakanlar Kuruluna taşıyacağımızı kendilerine ifade ettim. Bir çok bakanlığı, Hükümetimizi ilgilendirdiği için Bakanlar Kurulu'ndan Meclise yüzde 3 olarak geldi. Biz taraf değiliz, sorunu çözmeden yanayız. Yüzde 3 eşittir bugünkü yüzde 10 barajına. 880 bin sendikalı işçi var. Şu anda toplu sözleşme kapsamındaki işçi sayısı ise 567 bin. Kamu ve belediyeleri çıkarırsanız, 200-250 bin toplu sözleşme işçisinden bahsediyoruz. 'Sistem alabora olacak' diye konuyu yansıtmak haksızlık olur. İşkolu barajı yüzde 5 olsun diyorsanız. 52 sendikanın 35'inin yetkisi düşüyor, 15 sendika kalmış oluyor. Sendikal hayatın bizim için ne ifade ettiğini değerlendirmemiz gerekiyor. 50 artı 1 işyeri barajıyla oynamadan yana olmadığımızı söyledim.


Sendika yasa tasarısı geçtiğinde Türkiye de sendika çalışmaları hız kazanacak.Sendikal varoluş mücadelesi hararetlenecek.Sendikalar ya teknoloji'nin altında ezilecek ya da teknoloji-hizmet çalışanı üye sayısını artıracak.


Sendikalar maalesef kendi içinde sendikacı yetiştirmiyor.Yıllar ilerliyor fakat sendikalar arenasında yüzler hep aynı kalıyor.Yenilenme büyüme gelişme nasıl olur sendikalar da ben bilemiyorum.
880 bin sendikalı var gözükür iken 567 bin işçi sözleşmesi yapılması tezatlık ve çarpıklık olarak yıllardır göze batmaktadır.Hizmet-iş sendika olarak bu ayrışma da rol-model olmalı,üyesini günün şartları ile temsil eden dir namzetini aleni almalıdır.


Taşeronlaşmanın son sürat gittiği günümüz çalışma hayatı çalışanlar için özellikle işçiler için çok zor durumlar ortaya çıkarmaktadır.Özelleştirme ya da kurum içi küçülmeler çalışanların sosyal yaşamını dağıtmaktadır.80 kişilik bir firma ve asgari ücreti dahi yatırılmayan köleler hala Gelişen Türkiye'miz de fazlası ile mevcut.


Sendikalar ya çağa ayak uydurup daha sosyal daha modern donanımlı olacaklar veya işverenle işçinin arasında asalak rolünü oynayacak.Bu durum da çok sürmez ve işçi sendikayı aradan çıkarır.
Hizmet-iş için İETT önemli bir işgücü.Ben ümit ederim ki bu iş gücü çalışanına daha çok sahip çıkar.Saygılarımla


MUSA KOCAKİREN
İETT HİZMET-İŞ DELEGESİ

 


Bu sayfaya henüz yorum yazılmadı.





Editör Bilgileri

KBB UZMANI


Editöre Ulaşın

En Son Eklenenler

x-isini-pulsari
yaz-ucgeni
yerel-kabarcik
yildizlar-arasi-yolculuk
zhai-zhigang
avusturya-uzay-ajansi
birlesik-krallik-uzay-ajansi

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi