MAKALELERİM


Haber bülteni üyeliği



Ziyaret Bilgileri

[ Cum, 26 Nis 2024 ]
Toplam 17 ziyaret
17 benzersiz ziyaretçi

 

HANGİ ALEVİLİK

9 kasımda Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri Ankara .da miting yaptı.Gerekçe zorunlu

din dersinin kaldırılması ve cem evlerinin hukuki yapısının netliğe oturtulmaması.Öz olarak böyle denilebilir.Aleviliğin günümüzde ki popülerlik seyrine birlikte bakalım.

Seksenli yılların ortasından itibaren çeşitli ideolojik politik grupların Aleviliğe ve Alevilere ilgisi arttı. Bu ilgi elbette Alevi toplumunun geleceğini inşa etme, Aleviliğin özünü tanıma gibi bir nedene dayanmıyordu. Bu ilginin asıl sebebi kendi dar ideolojik-politik çıkarlarına bir zemin hazırlamak, Aleviliği ve Alevileri kendi ideolojik yapıları için bir arka bahçe olarak hazırlamaktı. İşte soruya kaynaklık eden Şamanizm ve Zerdüştlükte bu nokta da devreye girdi.

Bilindiği gibi Şamanizm eski bir Orta Asya inancıdır. Yine Zerdüştlük de eski bir Mezopotamya inancıdır. Her şeyi etnik kimliğe bağlamak, etnik politikalarına bir inançsal dayanak bulmak isteyen akımlar Alevi inancındaki bazı olguları Şamanizm'e ve Zerdüştlüğe bağladılar. Ve bu yolla Aleviliği Hz. Ali'den, On İki İmamlardan, Ehlibeytten soyutlayarak kendi "etnik din" yapmak istediler. Bunun içinde yazılı kaynaklardan yoksun, Alevilik Bilincinden yoksun Alevi kitlelerin beynini karıştırdılar. Bunun sonucunda bazı safdiller ve art niyetli kimseler Aleviliği eşittir Şamanizm veya Zerdüştlük olarak görmeye başladılar. Olayın özü böyledir.

 Yapılan bunca teori, kaynak bulmak, benzerlik aramak bunun içindir. Elbette Alevi inanç sistemi kültürel anlamda eski Orta Asya ve Mezopotamya inançları olan Şamanizm ve Zerdüştlükten bazı öğeler almıştır. Bu doğaldır da. Ancak bu kültürel birer motif olan öğeleri bütünlüklü bir inanç olan Aleviliğin esası olarak göstermek art niyetlilikten başka bir şey değildir. Şamanizm ve Zerdüştlükte bulunan ve günümüz Alevi kültür yapısı içinde birer "kırıntı" olarak kabul edilen bazı benzerlikleri Aleviliği farklı yönlere çekmek için kullanmak haksızlık ötesi bir durumdur. Aleviler Allah´a inanırlar, hem de bütün benlikleriyle Allah´in varlığına, birliğine bağlıdırlar. Aleviler Hz. Muhammed´i peygamber olarak kabul ederler.Aleviler bütün peygamberler bağlıdırlar.Son peygamber olan Hz. Muhammed´e bağlılıkları ve inançları sonsuzdur.

Bazı iftiralar sonucu Alevilerin Hz. Muhammed´i peygamber olarak kabul etmedikleri düşüncesi oluştu. Bu tamamen Alevi inancına terstir. Hz. Muhammed, Alevilerin inandıkları, bağlandıkları peygamberdir. Alevi demek; Hz. Ali yanlısı, taraftarı, seveni demektir.

Yukarıdaki bilgileri sunduktan sonra bazı kişi yada grupların hata veya kasti davranışlarına bakıp,hak ararken haksızlık yapmamak gerektiğini unutmamak gerekir.Özellikle de bazı gruplara vatana ve milli değerlere zarar verici fiillere-davranışlara girmelerine vesile olunmamalıdır.Amaç  eğer 7 ilke de olduğu gibi ise ki şunlardır; Özgürlük ilkesi, Eşitlik ilkesi, Demokrasi ilkesi, Barış ilkesi, Laiklik ilkesi, Emeğin üstünlüğünü savunma ilkesi, Bağımsız örgütlenme ilkesi(Hz. Ali'nin ?haksızlık karşısında eğer susuyorsanız, yalnız hakkınızdan değil, aynı zamanda şerefinizden  de olursunusuz).

İlkeler açık ama uygulayıcılar maalesef siyasete angaje olmuşlar.Hak duruşları bile haksızlığa dem vuracak hale gelmiş.Ümit ederim ki hak ararken ne barış ilkesini,ne emeğin ilkesini,ne de Hz.Ali'nin inandığı dinin emri olan kul hakkına girmeyiniz fermanına riayet edilir.Çevremde tanıdığım hiçbir alevi.yi asimile  edilmek için uğraşılmadı.Zorunlu din dersi konusuna gelirsek orda Hıristiyanlığı değil,İslam'ı  anlatıyorlar.Hz.Ali de Müslüman olduğuna göre. bunda gocunacak ne var bunu anlamadım.Fakat sizin amacınız farklı bir şeyse  onu bilemem.saygılarımla 

                                                                         06.11.2008        

Editör Bilgileri

KBB UZMANI


Editöre Ulaşın

En Son Güncellenenler

ikinci-jeanpaul
freebsd
apiterapi
aramamotorlari
uyku
kazimkoyuncu
peyzaj

Uzerine.com Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa | Gizlilik Sözleşmesi | Üye Girişi